HG Makelaars

NIEUWBOUWWONINGEN HEBBEN STEEDS MEER FOUTEN EN GEBREKEN

Het aantal fouten en gebreken in nieuwbouwwoningen is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van de crisisjaren.

In 2017 registreerden bouwkundigen van de Vereniging Eigen Huis (VEH) gemiddeld 21 gebreken per woning. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van de crisisjaren, toen er gemiddeld 15 opleveringspunten per woning gevonden werden.

Grote stijging

Volgens VEH zijn meer gebreken logisch in een tijd van aantrekkende bouwproductie en schaarste aan personeel. Maar een stijging van 40 procent in vijf jaar vindt de vereniging wel heel veel.

Er wordt vaak onder hoge tijdsdruk gewerkt, er worden fouten gemaakt en mensen lopen elkaar in de weg, zegt Hans André de la Porte van VEH.

Het huis is af, maar ik kan er nog niet in:

Ze hebben hier kneiterhard aan gewerkt. Maar zoals je ziet, ik heb nog geen water. Ik kan er niet in. En Dafne is niet de enige, nieuwbouwhuizen worden steeds vaker zonder voorzieningen opgeleverd. De nutsbedrijven kunnen de bouw van nieuwe woningen niet bijbenen.

Goed opletten

De tijd, zorg en aandacht die nodig zijn om een huis netjes en goed te bouwen, lijken er niet te zijn en kopers moeten daarom bij de oplevering van hun nieuwe huis goed opletten, zegt Steven Wayenberg, jurist bij Vereniging Eigen Huis.

Het verhelpen van gebreken duurt soms lang. Kopers hebben wel een stok achter de deur: ze kunnen 5 procent van het koopbedrag achterhouden bij de notaris.

Als het aan de VEH ligt, gaan gemeenten bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee laten wegen.

14.000 opleveringskeurrapporten:

  • De resultaten van het VEH-onderzoek zijn op basis van ruim 14.000 opleveringskeuringen in 144 gemeenten, waar vorig jaar in elk geval 25 nieuwbouwwoningen werden gekeurd.
  • De meeste opleveringsgebreken kwamen vorig jaar voor in de Noord-Hollandse gemeente Ouder-Amstel (gemiddeld 37 per woning) en de minste in de Groningse gemeente Haren (gemiddeld 7).
  • Voorbeelden van opleveringsgebreken zijn verkeerde tegels op de vloer, te weinig stopcontacten of krassen in ramen. Als zichtbare afwijkingen en gebreken worden geconstateerd door een bouwkundige, dan moet de bouwer de punten alsnog oplossen.

Bron: RTL Nieuws