HG Makelaars

ROOKMELDERS PER 1 JULI 2022 OOK IN BESTAANDE BOUW VERPLICHT!

Rookmelders per 1 juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht!

Vanaf 1 juli is een rookmelder op elke verdieping van je huis verplicht. De regering heeft het bouwbesluit aangepast en rookmelders voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht gesteld.

Deze verplichting bestaat als sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Dit geldt ook voor verblijfsruimtes en besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.

Met dit besluit volgt de Nederlandse overheid het advies op van Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning te verplichten. Om huiseigenaren voldoende tijd te geven om zich op de aangepaste regels voor te bereiden is 1 juli 2022 gekozen als ingangsdatum.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van rookmelders?
Wanneer je rookmelders aanschaft is het belangrijk dat ze aan de eisen voldoen die de Nederlandse wet aan rookmelders stelt. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht en voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat verplicht.

Waar hang je de rookmelders op?
De brandweer adviseert om op elke verdieping een rookmelder tegen het plafond te bevestigen. Houdt hierbij minimaal 50 centimeter afstand van de muur of hoek en plaats de rookmelders niet op de tocht of bij een mechanische ventilatie in de buurt.

Voor meer veiligheid adviseert de brandweer ook om een rookmelder te plaatsen in elke slaapkamer en in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als deze niet in de badkamer staan).

Wat zijn de mogelijke gevolgen bij nalatigheid?
In de meeste verzekeringspolissen is opgenomen dat je als huiseigenaar je moet houden aan de geldende preventie-eisen. Wanneer je, na 1 juli 2022, niet voldoet aan de geldende preventie-eisen kan je niet alleen een boete van de gemeente krijgen, maar is het daarnaast ook mogelijk dat een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.